Västernorrland

Utbildar för företag

Teknikcollege är en utbildningsform på gymnasienivå som företag och kommuner anordnar tillsammans. Till hösten dras ett gemensamt teknikcollege igång i Ånge, Sundsvall, Timrå och Härnösand.

Maria Lärkfors är vd för verkstadsindustrin Mohög-Ljunghem i Töva utanför Sundsvall. Hon är också ordförande för den grupp av företag som ska vara med och bestämma innnehållet i teknikcollegets utbildningar.

– Vi får styra hur den här utbildningen kommer att se ut. Det är jättebra. Förut har vi inte kunnat styra någonting, utan när eleverna kommit ut på praktik hos oss är det mycket som vi saknar, säger Maria Lärkfors.

– För oss, som är svetsverkstad i stort sett, här är det jätteviktigt att de kan läsa ritning, att de kan materiallära och att de kan svetsa.

Maria Lärkfors och Mohög har ett skriande behov av svetsare och plåtslagare och många går dessutom i pension de kommande åren.

– Vi lider ju brist på kompetenta och erfarna svetsare och det kan vi ju inte få från teknikcollege, men vi kan få utbildade svetsare och plåtslagare. Det är jätteviktigt att vi tar tag i det här och att det genomförs, menar Maria Lärkfors.

Förutom i Medelpad och Härnösand är ett teknikcollegesamarbete även på gång mellan Sollefteå, Kramfors, Östersund, Berg, Bräcke, Krokom och Ragunda. Skolorna ska samarbeta med de lokala teknikföretagen. Maria Lärkfors tror att det här är framtiden.

– Det jag hoppas är att vi som företag kan få en bättre utbildning på de som går och att den är mer företagsanpassad, så att eleverna blir mer anställningsbara också, säger Maria Lärkfors, ordförande i styrgruppen för Teknikcollege som startar till hösten.

Peter Hansson