Friidrott

Emma Green satte nytt personbästa

Emma Green satte personligt rekord med 1,98 när hon vann guld vid inne-SM i Malmö. Greens tidigare rekord var 1,97.

Det tog två och ett halvt år. Nu är Emma Green tillbaka i världstoppen.

Ribban dallrande, men låg kvar 198 centimeter ovanför golvet i Atleticum. Emma Green tjöt av glädje innan hon kastade sig i armarna på tränaren och pojkvännen Yannick Tregaro.

Hon som tog VM-brons i Helsingfors 2005 var äntligen tillbaka där hon hör hemma: i världseliten.

Ni kommer väl ihåg? Emma Green är hon som tog brons bakom Kajsa Bergqvist under det där regndränkta världsmästerskapet i Finland för två och ett halvt år sedan.

För mycket uppmärksamhet
Bara några veckor efter skrällmedaljen höjde hon sitt personliga rekord till 1,97 - och alla ville intervjua den nya stjärnan.

Det blev för mycket för den då 20-åriga supertalangen. Hon säger att hon blev chockad av uppmärksamheten som kom med VM-bronset.

Det tog drygt ett år med testtävlingar i längd, tresteg och sprint innan glädjen att hoppa kom tillbaka. På favoritbanorna i Atleticum i Malmö gjorde hon också några hyfsade försök på drömhöjden två meter.

Hon är nu sexa i världen i år inför inne-VM i Valencia, som avgör 7-9 mars.

Fler fina prestationer
I övrigt bjöd SM-tävlingarnas första dag på flera fina prestationer. Alhaji Jeng var nära att ta det svenska rekordet genom att klara 5,81 i stav.

Nu vann han på 5,70, före hemmahopparen Jesper Fritz som hade ett bra försök på höjden som hade givit honom en VM-biljett.

Helena Engman visade att rekordformen fanns kvar i kroppen när hon vann kulfinalen på suveräna mästerskapsrekordet 18,05, bara åtta centimeter från det svenska rekord hon satte i januari.

Lena Berntsson visade att hon är väl värd sin VM-plats när hon vann finalen på 60 meter på personliga rekordtiden 7,32. Bara Linda Haglund och systrarna Kallur har sprungit snabbare inomhus.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se