Kuba

Det gamla gardet blir kvar vid makten

Som väntat utsåg det kubanska parlamentet på söndagen Raúl Castro till Fidel Castros efterträdare. Vad som överaskade var att den nya regeringen inte speglar någonting av det generationsskifte som både Raúl och Fidel talat så mycket om det senaste året.

– Det finns ingen anledning att vara rädd för motsatta åsikter, sa Raúl Castro i sitt tal till nationalförsamlingen. Tvärtom det är ur debatten mellan olika synpunkter som de bästa lösningarna tar form.

Just därför var det många som förvånades över hur lite av mångfald som speglas i den nya regering som valdes tillsammans med Raúl.

Av de sex vicepresidenterna, så är det egentligen bara en, Carlos Lage, som kan sägas tillhöra en ny generation.

Alla andra, med den första vice-presidenten José Ramón Machado i spetsen, tillhör det gamla gardet. De som är generationskamrater med Raúl och sen länge spelat en central roll inom kommunistpartiet eller armén.

Raúl Castro lyfte också fram sin bror Fidel.

– En oersättbar ledare, sa Raúl och förklarade att han kommer att låta Fidel få sista ordet i alla viktiga frågor.

Trots att den nye kubanske presidenten betonade att han står för kontinuitet så annonserade han också en del förändringar.

– Den statliga administrationen måste bli mer kompakt och effektiv, sa Raul och han lovade att hans första åtgärd kommer att vara att sopa undan den mängd förbud som inte fyller någon vettig funktion, utan bara krånglar till livet.

Han betonade också att hans prioritet kommer att vara att få igång en sund ekonomisk utveckling.

– Ekonomin är förutsättningen för allt annat, sa Raul.

Ingenting överaskande. Den enda egentliga överaskningen var negativ - att det gamla gardet får en nästan ännu starkare position i den nya regeringen, än den hade i den gamla.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se