Nya teaterchefen är inte rädd för diskussioner

Det har stormat kring tillsättningen av ny chef på Samiska teatern. Men kritiken inför tillsättningen är inget som skrämmer nye teaterchefen Sven Henriksen.
- Om man har något att säga så kom till mitt kontor, titta mig i ögonen så kan vi diskutera, säger han.

När det blev känt vilka två som var aktuella för chefsjobbet på samiska teatern så lät inte kritiken vänta på sig. Flera etablerade samiska kulturarbetare med Rose-Marie Huuva i spetsen avlossade svidande salvor mot Samiska teatern.

Kritikerna ifrågasatte varför teaterstyrelsen inte valde en annan sökande som enligt dom hade bättre kunskap om samiska kulturen och som dessutom kunde samiska.

”Bra med diskussioner”
Teaterstyrelsen har inte velat svara på kritiken innan dom hade klarat av anställningsprocessen. Men nu är det alltså klart med Sven Henriksen som ny chef och så här säger han själv om turbulensen i frågan.

- Det är bra att det är diskussioner så länge den är saklig och att man kan diskutera på ett sätt som gör att vi kan gå vidare.

Kan samiska
En del av kritiken har också handlat om att chefen för samiska teatern borde kunna samiska. Sven Henriksen berättar att hans pappa var same och att han pratat samiska med sina farföräldrar när han var liten. Men när sedan familjen flyttade till Oslo så tappade han det samiska språket.

- Jag kan samiska, jag har spelat mycket på samiska, men jag pratar inte i media offentligt, så bra pratar jag inte samiska, säger Sven Henriksen.

SR Sámi Radio
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio