Global fröbank invigs på Svalbard

För att rädda världens kulturväxter och de viktigaste grödorna till eftervärlden invigs idag, tisdag, en global fröbank på Svalbard.

Det sker i närvaro av Norges statsminister Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso. Tanken är att krig, klimatförändring och naturkatastrofer inte ska kunna förstöra de genetiska växtresurserna.

Grethe Helene Evjen på det norska jordbruksdepartementet har varit projektledare och befinner sig nu på Svalbard.

– Detta är ett säkerhetslager för frön från hela världen.

Kan man vara säker på att Svalbard är säkert för all evighet?

– Det ligger långt under de andra genbankerna och det ligger inom permafrosten så om elektriciteten skulle försvinna kan det hållas kallt.

Ett stort valv har nu sprängts 150 meter in i fjället. Grethe Evjen menar att även om växthuseffekten skulle leda till allt högre utomhustemperatur så är fjällets inre intakt under lång tid.

Lagom till invigningen står nu mängder med fröer och väntar på att läggas in i valvet i säkert förvar.

– Det står 630 kassar med fröer som väntar på att läggas in. Den första kassen blir kanske en kasse med ris från Filippinerna.

10 000 rissorter från 120 länder kommer att finnas i fröbanken, likaså tusentals sorter av vete, hirs, bönor, majs och kassava. Fröbanken har också kallats för domedagsbanken. Här ska världens genetiska resurser räddas undan stormar, översvämningar, jordbävningar, och krig. Flera fröbanker har förstörts under senare år.

– Det finns fröbanker som blivit utsatta för inbrott, det hände till exempel i Kabul.

Också i Irak har plundring ödelagt genbanker för livsmedelsgrödor. På Svalbard är all militär aktivitet enligt ett internationellt avtal förbjuden. Varje land som deponerar sina fröbanker på Svalbard kan ta dem tillbaka vid behov.

– Det är plats till 4,5 miljoner fröer därinne. Till öppningen är det närmare 300 000 fröer som har lagts in.

Entrén till frövalvet har smyckats med ett konstverk av Dyveke Sanne. Stålplåtar, spegelglas och glasprismor lyser upp inifrån när det är mörkt eller reflekterar solljuset under sommarhalvåret.

– Den glittrar med ett grönt ljus och det är väldigt vackert, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se