Stockholm

Motstånd mot privatisering av psykvård

Anställda i den psykiatriska vården i Stockholms län protesterar mot planerna på en omfattande privatisering.

Uppdaterad 15:15
På Järva psykosmottagning i Rinkeby får svårt sjuka patienter vård gratis - för minska risken att de ska bli våldsamma eller skadar sig själva.

- Men det kommer inte kunna fortsätta med en privat vårdgivare eftersom verksamheten då måste gå med vinst, säger överläkare Mats Örneborg till Radio Stockholm.

För några år sedan beslutade man sig vid mottagningen för att börja tänka annorlunda.

Ledningen ställde kostnaden för att ge mycket svårt psykiskt sjuka gratis medicin och läkarbehandling - mot risken att psykotiska patienter annars riskerade hamna på psykakuten eller helt utan kontroll ute i samhället. Hittills har det fallit väl ut, enligt överläkaren Mats Örneborg.

Nu har Landstingets tjänstemän föreslagit en upphandling - det vill säga privatisering av stora delar av psykvården i nordvästra Stockholm - och politikerna går på samma linje.

Eller som sjukvårdslandstingsrådet, folkpartiets Birgitta Rydberg uttrycker saken:

- Vi vill helt enkelt pröva om en privat vårdgivare kan sköta den psykiatriska vården ännu bättre än idag.

Men psykiatrikern och överläkaren Mats Örneborg är orolig - och menar att om psykvården blir privat innebär det tvärstopp för det så framgångsrika receptet vid Järva psykosmottagning - att vid behov behandla de allra sjukaste utan att ta betalt:

- Ett vinstdrivande företag kan naturligtvis inte förväntas ge bort sin produkt gratis - det är ju självklart - och det är det som gör oss oroliga med tanke på patienterna kommer att må i så fall, säger Mats Örneborg till Radio Stockholm.

Ulf Bungerfeldt
Ulf.Bungerfeldt@sr.se