Många förskolebarn försvinner

Mellan fem och tio förskolebarn försvinner varje månad i Uppsala län, det uppger Uppsalapolisen. Barnen kommer bort på utflykt eller slinker ut från förskolan genom en dörr som inte stängts ordentligt. Att barn försvinner från förskolor är ett problem som det talas tyst om, hittills har man lyckats hitta alla barn som kommit bort.

Polisradio: ”Två stycken treåriga flickor har försvunnit från Linrepevägen när de var på utflykt. Och beskrivningen på dem: Lila jacka, långt blont hår med två flätor, nr två brunt håt, tofs mitt på huvudet, röd täckjacka, röd kjol.”

Så lät det i september i fjol då polisen efterlyste två treåriga flickor som försvann på utflykt från en förskola i Uppsala. Flickorna hittades välbehållna en halvtimme senare en bit därifrån. Christer Nordström presstalespolis hos polisen i Uppsala län får varje månad in mellan fem och tio anmälningar om barn som kommit bort från förskolan:

- Ja någonstans mellan fem och tio barn i månaden. Vi rycker ut med ett flertal patruller. Det är oftast personal eller nån allmänhet som hittar barnen. Vi vet att barn, det handlar om sekunder, så kan någon ha försvunnit, det handlar om minuter för att någonting allvarligt ska inträffa när det gäller små barn och i synnerhet om man befinner sig i områden där det är trafik eller i skogen. Hittills har vi hittat alla barn, berättar han.

Att skola in sitt barn på dagis är för många dramatiskt, det handlar ju om att lämna över ansvaret för det käraste man har, för sitt barn till någon annan. Att sen få ett meddelande från förskolan att ens barn kommit bort är svårt att föreställa sig.

- Jag är mamma till en pojke som då när han rymde var endast fyra år. Vad jag förstår så hade han hoppat över ett staket och gått samma väg som han och pappan brukar gå till och från förskolan. Han gick till sin syster och stod utanför hennes klassrumsfönster. Det var där personalen fann honom och då hade han varit borta i 45 minuter.

Pojken hittades på andra sidan E4. Efter det som hände hade föräldrarna inte längre något förtroende för förskolan, pojken går i dag i en annan förskola.

- Det får inte hända, sen är vi alla människor, man kan göra misstag. Men det här gäller ju barn. Min son kunde ha varit död i dag. För den vägen han tog, var farlig, säger mamman.

Monika Titor
monika.titor@sr.se