HANDBOLL

Sara Eriksson till tyska ligatvåan Leipzig

Handbollslandslagets Sara Eriksson lämnar danska FCK efter denna säsong. Ny klubbadress blir HC Leipzig, skriver den tyska klubben på sin hemsida.

Den 182 cm långa niometersspelaren Sara Eriksson kommer som så många andra duktiga handbollstjejer från Linköping. Via Lambohov och RP, hamnade hon i Team Eslöv och landslaget.

Efter två år i norska Gjerpen, har hon sedan 2006 spelat i FCK Håndbold i Köpenhamn. Sara är en allround spelare som har kunnat användas på alla niometerspositioner. Ja, i det svenska landslaget fick hon faktiskt också spela vänstersexa.

Verkligt kap
Handball-Club Leipzig ligger f n tvåa i den tyska Bundesligan och satsar på att gå hela vägen. Eriksson är den tredje värvningen som den forna DDR-klubben gör på kort tid.

– Hon är inte bara en mycket god handbollsspelare utan också ett på det mänskliga planet verkligt kap för vårt lag, säger Leipzigs manager Kay-Sven Hähner om Sara Eriksson.

En viktig anledning till klubbytet är den turbulens som 2008 kommer att innebära i FCK. Dansk handbolls enfant terrible, den förra storstjärnan Anja Andersen, har presenterats som nästa säsongs nya tränare.

Anja Andersen, som tvingades avsluta sin spelarkarriär p g a hjärtproblem, förde divison 2-klubben Slagelse till seger i Champions league på fyra år. Nu ska hon göra FCK till samma vinnare är det meningen. Andersen tar med sig de flesta av stjärnspelarna från Slagelse till FCK.

Svenskorna drabbas
Detta kommer att gå ut över några svenska landslagstjejer som gjort FCK till rena svensklaget. Förutom Sara Eriksson måste Sveriges förstemålvakt Madeleine Grundström hitta ny klubbadress.

Däremot har Johanna Wiberg, Terese Krantz  och Sara Holmgren kontrakt i FCK även nästa säsong. Frågan är dock om alla kommer att platsa i Anjas stjärnuppställning i det långa loppet. FCK har överlägset mest ekonomiska muskler i Danmark och kommer säkert att köpa ännu fler storspelare.

Sara Eriksson får chansen att bekanta sig med sin hemmahall redan i slutet av mars. Det är nämligen i Leipzig som Sverige ska OS-kvala mot Tyskland, Spanien och Kuba. Eriksson har gjort 92 landskamper och kan i år passera drömgränsen 100.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se