Lycksele

Konstsamlaren Birger Nordin får sex miljoner

Konstsamlaren Birger Nordin i Sundsvall blir rik på sin unika samiska samling. Det blev klart klockan ett idag på en presskonferens i Lycksele.
Birger Nordin säljer sin unika samling av 3000 samiska föremål till sparbankstiftelsen Nord.

Birger Nordin har gjort sig känd som en stor samlare av samiska föremål i 25 års tid. Föremålen har han förvarat i hans hem i Sundsvall. Men nu säljer han sina samiska slöjd, tavlor, böcker och andra föremål till Sparbanksstiftelsen Nord.

Enligt överrenskommelsen så får Birger Nordin sex miljoner för sina drygt 3000 föremål. I samlingen ingår unika saker av Nils Nilsson Skum.

Enligt Birger Nordin handlar det inte om pengar, för han hade erbjudits mer från annat håll. Men han vill att utställningen ska hamna i Sápmi.

Skogsmuseet i Lycksele får i uppdrag att göra en utställning av hans föremål. Till sommaren kan du se utställningen på skogsmuseet i Lycksele

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio