Irakier i Sverige

Många sverige-irakier saknar sysselsättning. Arbetslösheten bland de irakier som varit i Sverige i tio år är skyhög - 73% av kvinnorna och 60% av männen födda i Irak saknar sysselsättning enligt SCB. I två reportage från maj 2008 försöker Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson ta reda på varför det är så.

Hör hur ämnet behandlas i sändningarna från en irakisk närradiostation i Hägerstensåsen.

Varför har arbetslösheten blivit så stor?

Katarina Gunnarsson följer också under en längre tid två irakiska familjer som flytt från Bagdad till Sverige. Bagaren Ali bor med sin familj, fru och fyra söner, på 20 kvadratmeter i en stockholmsförort. Sändes i mars 2008.

Vi får också träffa hans vän taxichauffören Mahmoud, som har gjort helt andra val i sitt liv i Sverige. Mahmoud har valt bort storstaden och bosatt sig i Katrineholm. Från mars 2008.

Första gången Katarina Gunnarsson mötte Ali och Mahmoud var i mars 2007.

I Studio Etts serie om irakier i Sverige ska vi nu få träffa journalisten Inam Jases igen. Nyligen kom hon hem från en resa i Irak där hon fick återse sitt barndomshem för första gången på 20 år. Men känslorna var kluvna - när staden nu börjar återuppbyggas görs det så fult, tycker hon, även om den första dagen i staden ändå var fylld av lycka.