Glapp i känslor gör det svårt att förstå

Människor med autism brukar ha svårt att förstå andra personer, men problemet kan vara att dom har svårt att förstå sina egna känslor.

Det visar en ny studie från USA där forskarna lät ungdomar med autism spela ett spel samtidigt som deras hjärnor avbildades i en magnetkamera.
Och när andra ungdomar hade aktivitet i ett av hjärnans känsloområden, så saknades det hos ungdomarna med autism, berättar Claes von Hofsten, professor i psykologi vid Uppsala universitet.
– De kan inte riktigt förstå sina egna känslor i den här situationen. Rättare sagt, de har inga känslor som normala personer har i den här situationen. Det är som om de spelar mot en dator ungefär.
Claes von Hofsten menar alltså att ungdomar med autism i just den här specifika spelsituationen inte känner känslor som de andra ungdomarna gör. I andra situationer har dom och kan visa känslor.

Meningen med det här spelet i studien är att dom två deltagarna skall få en känsla av hur den andra personen tänker agera.
När man funderar på vad som försiggår i huvudet på medspelaren ger det utslag i hjärnan hos ungdomarna utan autism. Det här syns i ett känsloområde i hjärnbarken som ligger längst framme i hjärnan.
Men hos personerna med autism så blev det inget utslag alls.
Man har tidigare anat att personer med autism har svårt att känna igen sina egna och andras känslor. Men så här tydligt har man inte sett det förut. Och det här är också första gången som man har studerat personer med autism i magnetkamera.

Studien är gjord av en forskargrupp från Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA, och är publicerad i Neuron 57, 463-473, February 7, 2008

Katarina Franck
katarina.franck@sr.se