Nya Vågen från Luleå

P1 tisdag 4 mars kl 14.03 och 5/3 kl 18.15

När Kiruna - en hel stad ska flyttas - vad ska man då bevara? Allt eller inget? Vad är ett byggnadsminne? Och varför efterlyser våra bokförlag inte den stora samiska romanen? Dessa ämnen diskuteras i Nya Vågen från Luleå.

Forskaren Agneta Thornberg Knutsson kan berätta att det är stora skillnaderna i landet när det gäller byggnadsminnen. I Västra Götaland finns det redan 225 stycken medan det i Norrbotten bara finns 31. Varför? Vad är det som avgör om en byggnad ska klassas som byggnadsminne, och vad är det för bild av Sverige som vi väljer att visa upp för framtiden.

Kritikersamtalet utgår från romanerna Lappskatteland och Sms från Soppero, som bägge är skrivna på svenska men har motiv hämtade från den samiska kulturen. John-Ehrling Utsi, filmare och skribent, Regine Nordström, kritiker och Erik Löfvendahl, författare och kritiker diskuterar varför identitetssökande verkar vara ett allt oftare återkommande tema i litteratur med rötter i den samiska kulturen. Nya Vågen ställer också frågan varför de stora bokförlagen aldrig har efterlyst den stora samiska romanen? Återstår den att skriva?

Programledare Kerstin Wixe
Producent Maria Lindgren