söderarm

Entusiaster vill starta fyren igen

I höstas släcktes fyren Söderarm på Torskär utanför Norrtälje. Men nu kan den byggnadsminnesförklarade fyren snart börja lysa igen. Företagare i skärgården vill nämligen ta över driften och tända fyren igen.

Söderarm är en av två kustfyrar i Stockholmsområdet som Sjöfartsverket nu tycker gjort sitt och vill avveckla. Den andra är Huvudskär.

Söderarm är en utsiktsplats sedan medeltiden, fyrbåk från 1700-talet som larmade när ryssen kom 1719. Den nuvarande fyren byggdes 1839. Ett helt litet samhälle med röda hus, växte fram på den lilla klippön.

Nu bor ingen längre på Söderarm, förutom i bland. Sedan några driver AnnGret Andersson Söderarm AB, ett konferensboende i de gamla anläggningarna. AnnGret och några kollegor intresserade sig för de oanvända anläggningarna. De skrev avtal med Sjöfartsverket om att få bruka husen mot att de skötte om dem, och nu vill de starta om fyren.

- Vi ska för det första se till att få igång maskineriet, så fyren fungerar, och se till att strömmen fungerar som den ska, säger AnnGret Andersson.

 

Per Enander
per.enander@sr.se