Västra Götaland

Allt fler betygsätter läkare

Allt fler väljer att betygsätta läkare på internet. Och invånarna i Västra Götaland är flitigast i landet på att lämna omdömen om sin läkare på sajten doktorsguiden.
Men inom läkarkåren vill man stoppa sajten.

Över 20 000 röster i Västra Götaland betygsätter nu läkarna på internet - det är flest i landet och fler än dubbelt så många som i storebror Stockholms län där läkarna än så länge bara har strax över 7 000 röster. Sammanlagt har idag en tredjedel av landets läkare betygsatts på sajten.

David Kelett är läkare på vårdcentralen Tändstickan i Tidaholm - och han är tveksam till hur rättvis betygsättning är. Han anser inte omdömena är representativa för vad folk tycker om vården.

- Det är bara enstaka människor som fyller i i stundens ingivelse, och vi vet inte vad det står för, säger David Kelett.

Inte rätt sätt
Han tycker att det är viktigt att ta reda på vad människor tycker om vården, men att betygsätta läkarna på en hemsida tycker han inte är rätt sätt.

- Det representerar bara de som är intresserade av att gå in på internet, säger David Kelett.

På vårdcentralen Tändstickan där han jobbar får läkarna genomsnittsbetyget en och en halv stjärna av sju. Genomsnittet i Västra Götaland ligger på fyra stjärnor.

Fyller en funktion
Även om betygen i sig inte är något som bekymrar David Kelett, så kan han se att sajten fyller en funktion som sjukvården varit dålig på att jobba med.

- Det finns anledning att öppna vården. Det är viktigt att folk kan se vad vi gör och kan framföra sina synpunkter. Det finns brister på många olika sätt och det är viktigt att det kommer fram, säger David Kelett.