Uppsala

"Man löser inga problem genom att byta namn på Särskolan"

Uppsalaelever vill byta namn på Särskolan, det berättade Upplandsnytt i morse men statssekreterare Bertil Östberg på utbildningsdepartementet säger att man inte löser problemen genom att byta namn.

- Särskola är ju ändå ett inarbetat namn, och vi tycker att om det är problem med mobbning då måste man bekämpa det på andra sätt, säger Bertil Östberg på utbildningsdepartementet.

I morse rapporterade alltså Upplandsnytt att eleverna på Särskolan vill byta namn på skolformen eftersom de upplever att det nuvarande namnet är nedsättande. Så här sa några av eleverna då.
- Jag tycker inte att det ska heta särskola, det känns kränkande. Folk mobbar och retar oss, säger Per, Peter och Johanna som är tre av eleverna på Fyrisskolan.

Men i Uppsala vill man tillmötesgå elevernas önskningar om det inte vore för att nationella regler hindrar ett namnbyte. Mohamad Hassan i folkpartiet, är ordförande utbildnings och arbetsmarknadsnämnden.
- Jag vill tillmötesgå elevernas önskningar i det avseendet, sägar han.

Mohamad Hassan säger trots det att kommunen har ett muntligt uppdrag som går ut på att se över en bra lösning om hur man kan hantera att namnbyte lokalt. Men han är ändå försiktig om framtiden.
- Vi vill hitta en bra lösning som ska gälla för alla skolor inte bara för en, fortsätter han.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se