Ledsjukdom vanlig också bland katter

Ledsjukdomen artros är vanlig bland katter. 25 procent av de äldre djuren får sjukdomen.

Tidigare har man trott att sjukdomen bara drabbar människor och hundar, men nu visar det sig att minst var fjärde äldre katt drabbas av den smärtsamma sjukdomen. Och de sjuka lederna på katten kan vara svåra att upptäcka, varnar veterinärer.

Pia Ström i Nässjö har fyra katter och två av dem börjar bli lite stela. De är 14 och 15 år.

-Man märker ju att muskelmassan minskar, de blir tunnare och knotigare. Och visst kan det vara artros. Jag har aldrig hört förut att katter kan drabbas, säger hon.
Artros är en ledsjukdom som tunnar ut och till slut förstörs ledbrosket helt. Sjukdom är ganska vanlig bland människor över 50, man blir stel och har svårt att röra sig i ryggen, knän och fingrar.

Tidigare har man också vetat att sjukdomen funnits bland hundar, men nu har forskare och veterinärer kommit fram till att även katter drabbas. Så många som var fjärde äldre katt drabbas av sjukdomen.

Men det är ovanligt att det kommer in kattägare till djursjukhus för att undersöka om katten fått artros.

-Det är oerhört sällsynt. Oftast tror man ju bara att katten blivit gammal och ligger mer. Men den kan i själva verket har ont, säger Katarina Eliasson, klinikveterinär på djursjukhuset i Jönköping.
Men det kan vara svårt att upptäcka att katten fått sjukdomen.

-Det vanligast är att de rör sig mindre, får svårare att hoppa upp eller ner. De sköter kanske pälsen sämre, säger Katarina Eliasson.

-Det rör sig om diffusa symptom, som man inte direkt kopplar till ledproblem, säger hon.

Och Pia Ström i Nässjö är förvånad:


-Jag tror inte alls alls att många vet om att katter kan drabbas. 

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se