Skärpt kontroll av arbetslösa

Uppdaterad 17:00
Var fjärde person som säger till Arbetsförmedlingen att de har sökt ett arbete, har i själva verket inte gjort det. Det är slutsatsen i en ny forskningsrapport.

Bo Bylund, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, säger att kontrollen nu kommer att skärpas.

– Att man lämnar en felaktig uppgift till Arbetsförmedlingen är inte acceptabelt och det här ligger högre än vad vi föreställde oss. Det innebär att vi måste se över våra rutiner och metoder för att följa upp anvisningarna.

Den ökade kontrollen ska bland annat ske genom bättre kontroller med arbetsgivarna, enligt Bo Bylund, och ett problem är enligt honom att vissa inte vill vara delaktiga i kontrollerna.

– Man får verkligen pröva metoder för det finns vissa arbetsgivare som inte vill känna sig delaktiga i någon kontrollapparat. Det gäller att vi har ett så förtroendefullt samarbete med arbetsgivarna så att de känner att de kan lämna ifrån sig de uppgifter som de har.

Forskningsrapporten är gjord av Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, Ifau, och den visar bland annat att 25 procent av dem som uppger för Arbetsförmedlingen att de har sökt ett visst jobb, inte har sökt det när arbetsgivarna tillfrågas.

Enligt reglerna kan den som inte söker jobb som Arbetsförmedlingen anvisar få sänkt a-kassa, eller helt enkelt bli av med den helt. Forskarna har däremot inte kontrollerat hur många av personerna i studien som drabbats av några sanktioner.

På en arbetsförmedling i Stockholm sitter John, som egentligen heter något annat, och letar efter passande byggjobb. Han tror att det blir ganska lätt att hitta ett, eftersom det är brist på byggnadsarbetare. Han säger att han alltid sökt de jobb som Arbetsförmedlingen har anvisat honom, men menar också att det är vanligt att folk i byggbranschen struntar i det.

– Ja, det är jättemånga som inte vill jobba.

Hur vet du det?

– Jag har jobbat i 15 år i den här branschen och jag har många kompisar som inte vill jobba. Det går bra att gå på a-kassa eller jobba svart, säger han.

Björn Blomqvist, ordförande för delegationen mot felaktiga utbetalningar, menar att det är viktigt att kontrollen blir bättre, så att de som får a-kassa verkligen uppfyller kraven.

– Om inte regelsystemen följs, så kan legitimiteten urholkas på sikt. Jag delar Arbetsförmedlingens uppfattning om att kontrollverksamheten bör utvecklas. Det ser man tydligt att en ökad kontroll också har en preventiv effekt, så jag tror att det är nödvändigt att se över den, säger Björn Blomqvist.

I ett annat projekt så har arbetssökande i intervjuer fått svara på varför de inte söker jobb som Arbetsförmedlingen anvisat, och de vanligaste förklaringarna är att man anser sig över- eller underkvalificerad, att man inte vill pendla eller att man redan har ett deltidsjobb som man trivs med och vill ha kvar.

Forskare och myndighetsrepresentanter undviker noga att säga att det handlar om rent fusk med a-kassan, och att de som inte sökt de jobb de uppger medvetet fuskar, eftersom andra förklaringar kan vara att man tänkt sig börja studera, blivit lovad ett roligare jobb längre fram, eller att det beror på missförstånd.

Ann-Marie Qvarfort, generaldirektör för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen anser att det är viktigt att Arbetsförmedlingen skärper sina kontroller.

– Här har vi en indikator på att det förekommer och då måste vi se vad det är som haltar i systemet och vad kan vi föreslå att Arbetsförmedlingen behöver utveckla.

– Sedan måste vi få en diskussion om varför inte människor söker de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar och att det inte är legitimt att inte söka när Arbetsförmedlingen har anvisat. Då får vi ingen respekt för arbetslöshetsförsäkringen och vi behöver en bredare debatt i samhället, säger Anne-Marie Qvarfort, generaldirektör IAF, inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Sven-Erik Österberg menar att det är viktigt att noggrant undersöka varför några väljer att inte söka de jobb som Arbetsförmedlingen anvisar.

– De arbetslösa som jag träffar säger till mig att de uppmanas att söka jobb som de varken har utbildning eller erfarenhet till att överhuvud taget kunna få. Det finns en slags uppgivenhet i det, att det är meningslöst, så det tycker jag att man ska titta närmare på innan man börjar piska på den här gruppen ännu mer, säger socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiske talesman Sven-Erik Österberg,

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se