Influensa slår hårt mot barn i Hongkong

I Hongkong har alla daghem, förskolor och lågstadieskolor stängt på torsdagen på grund av influensa. Fyra barn har dött och nu ifrågasätter Hongkongborna myndigheternas sätt att hantera influensautbrottet.

De stängda skolorna och daghemmen påminner Hongkongborna om sars-epidemin som satte skräck i hela Kina 2003.

Sjukdomen som härjar nu sägs vara orsakad av det vanliga influensaviruset, men myndigheterna i Hongkong bestämde sent på onsdagen att låta alla yngre barn gå på påsklov redan nu för att förhindra att den dödliga influensan drabbar fler.

Fyra barn mellan ett och sju år har dött efter att ha insjuknat med influensasymptom och över tjugo skolor har rapporterat influensautbrott.

Myndigheterna i Hongkong sa först att de inte skulle stänga några skolor, men ändrade sig på onsdagen. Det gjorde att många barn och föräldrar ändå dök upp vid skolgrindarna i morse och har lett till en debatt i Hongkong över om det verkligen var nödvändigt att plötsligt ta till så drastiska metoder och hur myndigheterna egentligen motiverar sitt beslut.

Under sars-epidemin som orsakade svåra luftvägsbesvär bland de drabbade för fem år sedan dog nästan 300 Hongkongbor.

Myndigheterna i staden säger att influensaviruset som härjar nu inte är farligare än vanligt influensavirus.

Det har lett till kritik från dem som anser att det var onödigt alarmistiskt att stänga skolorna. Myndigheterna försvarar sitt beslut med att barn redan dött trots att influensasäsongen ännu inte nått sin höjdpunkt.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se