Spökskrivaren av Robert Harris

Nu tänkte jag tipsa om en författare som jag följer intresserat.
Men det finns ett problem. Hans namn.

Han heter Robert Harris. Och då blandar man lätt ihop honom med Thomas Harris, också författare, han som skrivit om Hannibal Lecter. Och så finns ju skådespelaren Richard Harris.

Men det här handlar alltså om Robert Harris.

Hans senaste bok kommer i dagarna ut på svenska. Spökskrivaren heter den, The ghost på engelska.
Det är en roman om en spökskrivare, en sån som skriver kända människors böcker och memoarer, för att de inte har tid själva, eller för att de inte kan skriva. Men spökskrivarens namn nämns aldrig, står inte nånstans på boken. Vi tror istället att det är kändisen som skrivit.
Denne spökskrivare ska skriva memoarerna för den före detta brittiske premiärministern, som fått ofattbart bra betalt för att berätta om livet bakom maktens kulisser.
Den före detta premiärministern i denna roman liknar verklighetens före detta brittiska premiärministern Tony Blair en hel del.

Det kanske kan vara intressant att veta att Robert Harris är före detta journalist. Han har varit politiskt journalist på ansedda tidningar och BBC. Han har bevakat Blair, han var den ende journalisten i rummet i det ögonblick när Blair vann och blev premiärminister. Harris och Blair sägs ha varit vänner. Blairs före detta topprådgivare är gudfar till ett av Robert Harris barn.
Ja, man kan misstänka att Robert Harris vet ett och annat.

Spökskrivaren är en politisk thriller där den före detta premiärministern beskrivs som en person som bryr sig mer om hur han ser ut än vad han säger och tänker. En person som tänker sig ett glassigt liv med välbetalda föredrag och kompisar bland världens största företagare och politiker. Det enda lilla problemet är att han riskerar att ställas inför rätta för krigsbrott. Något som mycket väl också skulle kunna hända Tony Blair och hans allierade George W Bush för att de i kriget mot terrorismen och i Irak har brutit mot internationella överenskommelser.
Harris skriver bl a om water-boarding, den förhörsmetod som används av USA och som de flesta kallar tortyr. Harris skriver att en japansk militär 1947 dömdes för krigsbrott för att ha använt tekniken mot en amerikansk fånge. Straffet blev 15 års straffarbete. Men det var då det…

I Storbritannien och USA är det många som har dragit parallellerna mellan verkligheten och fiktionen. Det har nästan blivit en skandalbok. Hur mycket nyckelroman är det? Vad är sant? Är det en liten hämnd? Är verkligen Blair så fåfäng, så utan politisk linje? Har han ingen ideologi? Och är det så som samarbetet mellan Storbritannien och USA sett ut?
Robert Harris har sagt i intervjuer att han tror att Blair fattar skämtet. Jag tror inte Blair skrattar.

Robert Harris utgår på olika sätt alltid från verkligheten i sina romaner. Hans första roman heter Faderland och utgår ifrån tanken att Tyskland vann kriget. De dominerar Europa, det är 1964 och Hitler ska fylla 75 år. Det är en riktigt spännande thriller, men det allra otäckaste är denna tanke att det kunde ha gått så om Tyskland vunnit kriget.

I Pompeii som kom för några år sen skildrar han livet i Neapelbukten vid tiden för Vesuvius stora utbrott. Huvudpersonen är en aqvarius, en som övervakar de fantastiska akvedukterna. Pompeii är också en thriller men framför allt känns det som att komma till den tiden, till romarriket. Och det är oerhört fascinerande att få lära sig lite om ingenjörskonsten bakom akvedukterna.

Den senaste boken innan Spökskrivaren handlar också om Romarriket. Den heter Imperium och berättas av Tiro, politikern Ciceros sekreterare. Här handlar det om att titta in bakom den verkliga makten i Rom, hur det politiska rävspelet gick till, men man får också en smak av vardagslivet i Romarriket. Och visst kan man se paralleller till vår tid.

Det ska komma två böcker till om Cicero och den första kommer till hösten på engelska.

Robert Harris har också skrivit Enigma och Archangel. Hans böcker brukar bli film eller tv-serier. Faderland och Enigma blev film. Archangel tv-serie. Och Pompeii ska bli film i regi av Roman Polanski.

Om man nu bara kunde komma ihåg namnet på honom…
Robert Harris.