Turkiet

Erdogan satsar på jobb för kurder

Den turkiska regeringen vill satsa upp till tolv miljarder dollar för att på sikt skapa jobb i de kurd-dominerade områdena i Turkiets sydöstra delar. Orsaken är att regeringen därigenom vill minska stödet för det terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet, PKK.

Premiärminister Tayyip Erdogan säger utan omsvep att satsningen i första hand görs för att försöka dränera PKK på sin återväxt, på nya kurdiska sympatisörer.

Ändå beskrivs paket från Erdogan och hans regering som en storsatsning på den kurdiska minoriteten här i Turkiet, men det är också en minoritet som utgör ungefär en sjättedel av hela den turkiska befolkningen. Det handlar om tolv miljoner kurder.

Det är alltså en mycket betydelsefull minoritet. Och just denna kurdiska minoritet ska också ha varit med och röstat fram Erdogan till makten vid valet i juli förra året, så förväntningarna på den nya regeringen, har varit mycket stora bland många kurder.

Men när den turkiska armén började flygbomba PKK:s olika baser i norra Irak i december, och sedan satte in marktrupper mot PKK, så minskade förtroendet i de kurdiska områdena för regeringen i Ankara, rejält.

Paketet som nu presenteras, knappt två veckor efter att de kurdiska marktrupperna dragit sig tillbaka från norra Irak, innehåller två dammbyggen med långa vattenkanaler strax norr om den syriska gränsen. Dessutom ska nya vägar byggas i gränsområdet mot Syrien och Irak, och sedan lovade Erdogan också att en TV-kanal som förutom kurdiska även ska sända på persiska och arabiska.

Däremot sade premiärministern ingenting om vilka regler som ska gälla för den nya TV-kanalen. Hittills har ju till exempel flera kurdiska företrädare ställts inför rätta när de pratat det kurdiska språket offentligt eftersom det ansetts vara ett hot mot den grundlagsskyddade ”turkiskheten”, men att det skulle vara någon förändring på den punkten, sägs det ingenting alls om.

Jan Andersson, Istanbul
jan.andersson@sr.se