Längre landningsbana bra för turismen

I en total politisk enighet beslutade politikerna i kommunstyrelsen i Gällivare i tisdags att investera 110 miljoner kronor i en utbyggnad av flygplatsen. Det kommer att bli en längre landningsbana och en ny hangar plus ny tillfartsväg. För besöksnäringen får utbyggnaden av flygplatsen stor betydelse.

– Alla tycker att det är jättebra. Jag får väldigt positiva reaktioner från alla för det är precis vad som har behövts.

– För att vi ska kunna få attraktiva flygbolag att komma hit så behöver vi en flygplats som håller den standard som de vill ha, säger Johanna Mattson vd för Gellivare Lappland.

Utbyggnaden av Gällivare flygplats innebär en förlängning av landningsbanan till 2 400 meter som kan ta emot stora Boeingplan för bland annat chartertrafik. Det blir en förstärkning av plattan plus en ny hangar och en ny tillfartsväg samt eventuellt några förändringar inne i flyghallen. Allt för en kostnad av 110 miljoner kronor som tillstyrktes av de helt eniga politikerna i kommunstyrelsen.

Investeringen öppnar för chartertrafik till Gällivare.

– För att köra chartertrafik så behöver vi minst de större planen vi hade tidigare, här i Gällivare. Och då måste det också finnas utrymme för de flygplanen att kunna ha en hangar och ha en större väntsal och så vidare. Där man kanske till och med kan öka försäljningen under vänteperioden. Nu har vi bara tjugo minuter i Gällivare men om vi ska ha en charter utomlands kanske de får komma en timme innan, då kanske vi kan ha mer försäljning på flygplatsen.

– Det här betyder att vi kanske får flyg från längre destinationer utanför Sverige. Det finns vissa flygbolag som säger att de inte kan landa i Gällivare om de inte kan ta ett flygplan som kan ta över 200 passagerare, säger Johanna Mattsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se