2007 ett rekordår för Volkswagen

Tyska Volkswagen som häromveckan tog full kontroll över lastbilstillverkaren Scania hade ett rekordår förra året och räknar med fortsatta framgångar under 2008, trots att finansmarknaderna sviktar.

Det mål Martin Winterkorn, Volkswagens vd, har satt upp är inte blygsamt.

– Målet är att Volkswagen ska bli den mest innovativa masstillverkaren av bilar i världen, sa Martin Winterkorn på presskonferensen i Wolfsburg på torsdagsförmiddagen.

De ekonomiska förutsättningarna är goda i bolaget just nu. Efter några svaga år pekar nästan alla kurvor uppåt.

Vinsten, räknad före skatt och finansiella operationer, slutade på 6,2 miljarder euro för 2007. Omsättningen var 109 miljarder euro, en klar ökning från året innan.

Volkswagen befäster sin ställning som störst i Europa med över sex miljoner tillverkade bilar och med 329 000 anställda. Nio märken ingår i bolaget. Scania är det senaste tillskottet.

Martin Winterkorn betonade igen att Scania också i fortsättningen kommer att bestå som eget märke, med sin bas och med sin produktion i Sverige. Några ingrepp i Scania behövs inte, eftersom företaget är så effektivt, sa han.

En del av Volkswagens ekonomiska uppryckning beror på företagets numera konsekventa kostnadsjakt. Bland annat arbetar numera 475 så kallade kostnadskommissarier runt om i företaget, och de anställda deltar i workshops som ska öka effektiviteten.

Miljömedvetande är något som Volkswagen gärna vill förknippas med på bilmarknaden. Nyligen presenterade företaget en ny Golf, en dieselhybrid, som bara drar 0,34 liter milen och där koldioxidutsläppen med marginal klarar EU:s gränsvärde.

Per Eurenius, Wolfsburg
per.eurenius@sr.se