Brist på vårdplatser i länet

Platsbristen i vården i Stockholms län gör att det kommer att krävas att ett helt nytt sjukhus byggs inom tio år. Det säger Stefan Engqvist, chefläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Just nu är bristen på vårdplatser allra värst på Huddinge sjukhus och enligt Stefan Engqvist har problemet blivit allt större de senaste månaderna.

- Det är nog en generell problematik, även om det kanske är lite mer uttalat när det gäller patienter med sjukdomar inom invärtes medecin och medicinska sjukdomar.

Hur stort problem är det här?

- Det har blivit nu, efter december och framåt, så har det blivit nästan ett dagligt problem att vi saknar akut beläggningsbara vårdplatser och har tvingats till överbeläggningar för att lösa problemet. Vi behöver troligen ett sjukhus till i Stockholm inom en tioårsperiod.

Det är just nu en tillfällig topp på just Karolinska Huddinge. Enligt Stefan Engqvist har januari och februari varit oerhört tuffa månader som fodrat nödlösningar dag från dag, närmast timme för timme. Nyligen uppges sitautionen ha varit så ansträngd att sjukhusets huvudskyddsombud var mycket nära att stänga medicinakuten.

Nu kommer 26 vårdplatser att öppnas. Platserna är inte nya, utan det rör sig om platser som tidigare varit stängda. En tillfällig andhämtningspaus för sjukhuset, men grundproblemet kvarstår och det är ett mycket stort bekymmer enligt Stefan Engqvist.

- Det som är problemet är att jourhavande tvingas till prioriteringar som ibland är tuffare än man skulle önska sig.

- Vi har inte samma möjligheter som vi brukar ha att lägga in patienter som vi skulle vilja lägga in, utan vi får ibland skicka hem människor som vi skulle vilja lägga in och det innebär en sorts risktagande.

Ulf Bungerfeldt

ulf.bungerfeldt@sr.se