Dåligt väder friar fartsyndare

Att köra för fort förbi en fartkamera behöver inte betyda att man tvingas betala böter. Siffror från Rikspolisstyrelsen visar att två av tre bilister, som kör för fort, slipper. Att så många nu slipper böter kan handla om det dåliga vädret.

Sabotage, dålig kvalitet på foton och dåligt väder. Det är några förklaringar till att förare slipper undan böter när de kör för fort förbi en fartkamera.

Det är Vägverket som står för underhållet av landets fartkameror. Nu måste vägverket bara trimma rutinerna, menar Håkan Gelin som är nationell samordnare för trafiksäkerhet på Vägverket.

– Det handlar nog snarare om att vi lär oss vilka sträckor som är hårt utsatta och där kanske vi får sätta in då lite ökad frekvens när det gäller rengöring då, medan det finns andra sträckor där vi har andra vinterförhållanden och där behöver man inte gå ut lika ofta men där gör vi ändå den här kontrollen minst var sjunde dag, säger Håkan Gelin.

På Rikspolisstyrelsen är man inte missnöjd med Vägverkets underhåll. Man tror heller inte att de nya siffrorna kommer att få fler att strunta i hastighetskamerorna:

– Om vi tittar på utfallet när det gäller medelhastighet så ser vi att vi har en positiv påverkan, så att vi upplever trots allt att bilisterna respekterar mätstationerna och sänker hastigheterna, så det ser vi ju på statistik från de olika sträckorna när det gäller medelhastighet och antal överträdelser.

Så du är inte oroad över att förare förlorar respekten för fartkamerorna?

– Nej, jag är inte oroad över det, säger Anders Drugge på Rikspolisstyrelsen.

Kristina von Dolwitz
kristina.von_dolwitz@sr.se