Markaryd

"Rätt inte ge akoholiserad bistånd"

Länsrätten slår i en dom fast att det var fel av Markaryds kommun att dra in det ekonomiska biståndet till en svårt alkoholiserad kvinna. Men kommunen står på sig, och överklagar nu till kammarrätten.

Under hösten 2007 avbröt den alkoholiserade kvinnan en tre månader lång behandling och började dricka igen. Då fick kommunen nog och drog under november månad in det ekonomiska biståndet till henne. Men så får man inte göra, säger länsrätten i sin dom. En dom som socialnämndens ordförande i Markaryd, Kurt Persson, nu överklagar. Han försvarar den hårda åtgärden. 

-Jag litar på de tjänstemän som gjort de här bedömningarna. Det har förekommit flera försök att få henne att acceptera den hjälp vi ger, säger Kurt Persson.

Men hjälper man en människa genom att ta bort det ekonomiska stödet?

-Det kan vara en psykologisk grej, tillfälligt.

Så ni vill sätta hård press på den här personen?

-Ja, säger socialnämndens ordförande Kurt Persson.

Lars Hennel är läkare och arbetar på beroendeenheten på Sigfridsområdet i Växjö. Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men han säger att hårda nypor generellt sett inte är någon bra medicin för en sjuk alkoholist.

-Jag tror inte att det bidrar till ett snabbare tillfrisknande, säger Lars Hennel.

-Jag anser att det är en sjukdom och då kan man inte ha den attityden. Det är många gånger snarare fråga om moralism, säger läkaren Lars Hennel.

Är då socialnämndens ordförande Kurt Persson medveten om att kvinnan som fick det ekonomiska biståndet indraget är sjuk?

-Jag kan inte bedöma hur sjuk hon är, säger Kurt Persson.

Men ni har ju sagt till den här personen att hon inte får pengar till mat och hyra under november månad. Hur kan det vara en hjälp?

-Jaa… jag trodde på det då. Och går inte det måste vi hitta andra möjligheter, säger Kurt Persson, socialnämndens ordförande i Markaryds kommun.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se