UPPSALA

Åtalad för sexövergrepp mot barn

En 27-årig man åtalades idag vid Uppsala tingsrättt misstänkt för flera sexuella övergrepp på en 14-årig pojke. Mannen är sedan tidigare dömd i liknande fall på andra håll i landet, och har då kommit i kontakt med offren genom idrottsklubbar.

- Dels har det varit fysiska övergrepp i mannen bostad där han bland annat förgripit sig på 14-åringen när pojken sovit över. Sedan har det också varit en del sexuell samvaro mellan dem över internet genom webbkamera och sexchattande, säger åklagaren Thomas Forsberg.

Det handlar om den innebandyspelare som Upplandsnytt rapporterade om i förra veckan, en 27-årig man som spelat i de lägre divisionerna i ett flertal föreningar, bland annat i Uppland. I en av sina senaste klubbar har mannen dessutom haft ledaruppdrag.

27-åringen har tidigare dömts för sexualbrott mot unga pojkar i en annan del av Sverige, både 1998 och 2001 och i den senaste domen slog domstolen fast att innebandyspelaren utnyttjat sin auktoritet som äldre kamrat och som ledare. Numera är han bosatt i en mindre ort utanför Uppsala och det är där som de övergrepp han nu misstänks för ska ha ägt rum.

Enligt åklagaren Thomas Forsberg har den åtalade och offret även den här gången kommit i kontakt med varandra genom idrott.

- Ja, man har kommit i kontakt med varandra via idrottsliga sammanhang, samma vägar som tidigare.

Enligt åtalet som kom idag är 27-åringen alltså misstänkt för att vid tio tillfällen under förra våren ha förgipit sig sexuellt på en 14-årig pojke, det gäller både rubriceringarna våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn. Och mannen ska även vid ett flertal tillfällen fått pojken att posera sexuellt framför en webbkamera.

Åklagaren yrkar på ett hårt straff för mannen, eftersom övergreppen ska ha skett vid upprepade tillfällen. Och Thomas Forsberg säger att det i utredningen finns uppgifter om också andra övergrepp på andra pojkar.

- Det finns vissa misstankar. Polisen håller på och tittar på om det kan finns ytterligare målsäganden. Men det har inte lett till att mannen delgivits misstanke om brott eller så, säger Thomas Forsberg.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se