Kiruna

Besöksrekord på ishotellet

Ishotellet i Jukkasjärvi har slagit besöksrekord i vinter. Den här issäsongen övernattar 3000 fler gäster än förra säsongen. Nu planerar man att växa.

Årets ökning är drygt tio procent och nu planeras ett nytt hotell, med spa-anläggning, alldeles bredvid ishotellet. Den här gången är det ett hotell som inte är beroende av is och minusgrader.

Men det ska ändå vara extremt. Det ska ge intryck av att sväva 5-6 meter ovanför marken och ut över Torne älv. Tanken är att skapelsen ska rymma 20 dubbelrum. Och på vintern ryms ishotellet under det nya hotellet.

Icehotel har hittills lagt ner en miljon kronor på förarbetet och byggstart kan det tänkas bli om ett eller två år.

VD Yngve Bergkvist vill inte vara med på en intervju om hotellplanerna i det här läget - han vill vänta tills det är klart med den detaljplaneändring som kommunen måste göra innan bygget kan starta.

Från kommunens sida är man positiv till byggplanerna. I förslaget till ny detaljplan ingår också att icehotel ska slippa att varje år söka bygglov för ett nytt hotell i is och snö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio