Kiruna

Polisen: Missförstånd försenade anmälan om ripjakt på skoter

Tre personer misstänks ha tjuvjagat ripa från skoter i kirunafjällen. Men trots att polisen snabbt var på plats med helikopter så har inte polisens utredningschef Kjell Åke Andersson fått veta något om saken förrän idag. Enligt Andersson rör det sig om ett missförstånd.

- Det beklagliga är att jag har fått reda på det här först idag, säger Kjell Åke Andersson.

Det var i måndags som Stig Allas från Talma sameby såg de tre männen på skoter med synliga gevär och jakthundar. Han kontaktade polisen som snabbt var på plats med helikopter norr om Torneträsk och Allas anser sig där och då ha gjort en polisanmälan.

Men så har inte poliserna uppfattat det, säger Kjell Åke Andersson.

- Uppenbarligen har det uppstått ett missförstånd mellan polisbesättningen och anmälaren i fråga.

Allas förvånad

Det här har enligt Andersson också gjort att anmälan blivit försenad. Först idag har han upprättat en anmälan efter att ha varit i kontakt med anmälaren. När polishelikoptern kom till platsen så ville Stig Allas visa jaktplatsen med tomhylsor för poliserna. Men till Norrbottens Kuriren säger han att de inte var intresserade, utan nöjde sig med att ta upp namnen på de tre personerna.

Fotograferade

Allas har bilder som han menar visar att det fanns starka bevis för att de tre männen hade jagat ripa från skoter och han är förvånad över att polisen inte beslagtog de tre personernas vapen eller skotrar.

Utredningschefen Kjell Åke Andersson säger att det alltid finns en möjlighet att beslagta vapen om polisen misstänker jaktbrott. Men i nuläget kan han inte svara på varför poliserna på plats agerat som dom gjort.

- Jag har inte fått deras rapport ännu och varför den har blivit försenad kan inte jag svara på men jag har begärt att få in den idag.

Kjell Åke Andersson säger att det nu förmodligen blir en förundersökning där de tre misstänkta personerna kommer att kallas till förhör. Misstanken gäller grovt jaktbrott, vilket vid en fällande dom kan leda till fängelse i minst sex månader eller max fyra år.

 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio