Markaryd

Försöker stoppa Rezais avvisning

Den asylsökande Reza Rezai i Markaryd ska avvisas till Afghanistan på tisdag i nästa vecka. Men hans juridiska ombud Maria Gusman försöker stoppa avvisningen in i det sista och har nu överklagat beslutet att sätta Reza Rezai i förvar i väntan på avvisning.

Rezai hämtades på sitt jobb av polisen, och den hanteringen strider mot alla regler, enligt Maria Gusman.

- Han fick inte byta om utan har fortfarande sina arbetskläder på sig, han fick heller inte ta med sig några personliga ägodelar och inte sin mobiltelefon, säger Maria Gusman. Reza Razai har varit i Sverige i fem år och för ett år sedan kom beskedet att han skulle skickas tillbaka till Kabul i Afghanistan. Hans öde har sedan engagerat många markarydsbor, speciellt personelen på Däckfirman Harald Takvam där han arbetat. Och det var dit polisen kom och hämtade honom för snart två veckor sedan.

- Vi jobbade som vanligt, då kom två civilklädda poliser och frågade efter honom, jag såg att Reza blev helt vit i ansiktet, sa Harald Takvam direkt efteråt.

Men enligt polisen skedde allt enligt reglerna. Eftersom Reza Rezai har motsatt sig att åka tillbaka till Afghanistan och att han dessutom inte har gått att hitta eller nå på cirka 10 dagar, fanns det enligt dem skäl att anta att han skulle hålla sig undan ytterligare. Därför var de tvungna att hämta honom som de gjorde honom, skriver de i sitt svar på Maria Gusmans överklagande.

Men att Reza Rezai har hållit sig gömd är inte sant, säger Maria Gusman, enligt henne hade de enkelt kunnat hitta honom.

- Om han nu varit gömd är det ju märkligt att han kunnat jobba, det är också märkligt att de inte kunnat hitta honom på den adress han uppgett, för det är där han bott, säger hon.

Reza Rezai sitter just nu på Migrationsverkets förvarsenhet i Gävle, på tisdag ska han åka tillbaka till Afghanistan om inte Migrationsverket ändrar sitt beslut.

- Det är ju Migrationsverkets beslut, men jag anser att det är för farligt att skicka tillbaka någon dit, säger Maria Gusman.


Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se