Stockholm

Polischefer vill stoppa femöppna krogar

Åtta närpolischefer i Stockholm kräver att alla krogar i Stockholms city ska stänga senast klockan tre på natten och att polisen får möjlighet att akut stoppa alkoholförsäljning på en krog om allvarliga missförhållanden upptäcks.

– Den här tjänstgöringen tar musten ur personalen, så vi har problem att få de yngre som kommer, att vara kvar i uniformerad tjänst. De stannar i max två år, sedan orkar de inte mer. Vid femkrogarna är det absolut sämst, säger Lars Lehman, närpolischef i Vasastan.

Enligt närpolischeferna blir det allt svårare att göra förebyggande jobb, eftersom närpolisen ofta får släppa till personal till att ingripa mot våldet i krogmiljön.

Svartkrogar var problem
Men att slopa de femöppna krogarna är inte aktuellt, enligt Kristina Alvendal, moderat ordförande i polisstyrelsen i Stockholms län, och hon poängterar att det handlar om åtta-tio krogar som har femtillstånd, och att det tidigare fanns problem med svartkrogar:

– Det var också ett problem, och då diskuterade staden det med polisen. Vi ska komma ihåg den historien, att regleringar och stopp kan skapa nya problem i sin tur.

Öppen för akut stopp
Att ge polisen möjlighet att avbryta alkoholserveringen i ett akut läge, och i upp till två dygn, det är däremot Kristina Alvendal däremot öppen för:

– För då handlar det ju verkligen om att man stoppar det på krogar där man ser omedelbart att det är något som är fel.

”Rättsosäkert”

Stephanie af Klercker, som är marknadschef för Stureplansgruppen, är tveksam till förslaget att polisen skulle få stoppa alkoholservering:

– Det känns som en ganska stor rättsosäkerhet. Vem ska ta ansvaret, för det blir ju rätt stora följder, ekonomiska, och när det gäller personalen, beroende på hur länge de vill hålla stängt. 

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se