Skaraborg

Tingsrätterna slås samman

Tingsrätterna i Mariestad och Lidköping ska läggas ned, och den enda tingsrätten i Skaraborg som blir kvar hamnar i Skövde. Det har regeringen föreslagit i dag.

Bo Rydstedt är lagman vid Lidköpings tingsrätt och han är beviken över regeringens förslag att slå ihop tingsrätterna i Skaraborg:

- Det är synd att tingsrätten i Lidköping ska dras in, den är både effektiv och billig. Dessutom kan Lidköping tappa advokater och juridisk kompetens.

Bo Rydstedt befarar att en åderlåtning av den juridiska kunskapen i västra Skaraborg blir följden om tingsrätten i Lidköping läggs ned. Han tror inte heller att en enda samlande tingrätt i Skaraborg blir mer effektiv än flera mindre.

Det blir det en osäker framtid för de omkring 20 personer som jobbar på  tingsrätten. Dessutom betyder det längre resor för de boende i västra Skaraborg om de har ärende till tinget.

Regeringen menar att de tre tingsrätterna som i dag finns i Skaraborg är för små för att kunna ha en bra verksamhet.

Den enda tingsrätt som blir kvar ska ligga i Skövde och heta Skaraborgs tingsrätt.

Senast den 1 januari 2010 ska tingsrätterna i Mariestad och Lidköping läggas ned.

För ett par år sedan fanns också ett förslag om att slå samman tingsrätter, men det förslaget las på is. När det så plötsligt kom ett regeringsförslag om nedläggning i Lidköping och Mariestad blev Bo Rydstedt överraskad:

- Jag är mycket överraskad, och både ledsen och besviken.

Anna-Karin Lundberg som arbetar som lagman vid Mariestads tingsrätt säger däremot att beskedet inte var helt oväntat. Hon tror att flera i personalen på Mariestads tingsrätt välkomnar möjligheten att få arbeta på en större domstol.

Det blir riksdagen som beslutar om framtiden för tingsrätterna i Skaraborg.