Väst bäst på medborgarförslag

Det myllrar av idéer hos svenska folket - det visar en enkät om antalet medborgarförslag. Uddevallaborna har lagt flest här i väst. Men i Mellerud - där blev det för många förslag, så där har kommunen stoppat möjligheten.

Det är Dagens Samhälle som har gjort hästjobbet med att räkna medborgarförslagen - 9.300 förslag i hela landet. Här i väst har alla kommuner utom fyra den möjligheten.

Högst antal har Uddevalla med 184 förslag - det kan gälla att inrätta en kaffeservering eller en cykelväg.

Men mest noterbar i statistiken är Mellerud med 129 medborgarförslag. Kring 100 av dem kom från en enda person. Det blev så många att kansliet dignade under bördan. Och förslagsställaren själv, Mikael Karlsson, han ville ha betalt för att dra tillbaka dem, i andra hand ville han ha ett lägenhetskontrakt. Så blev det nu inte, utan Mellerud tog bort möjligheten till medborgarförslag.

Och under tiden håller förvaltningen på att tröska genom hans sista 30 förslag - bland dem: ändra snöskottningsbidraget, bygga en travbana, kinesiska investeringar till Mellerud, bygga vattenrör från Sunnanå eller varför inte en juke-box på torget.

Text: Lars Wieslander
Epost:
lars.wieslander@sr.se
Telefon: 0522-67 00 54