Torsdag 13 mars

FN-dag mot rasism och diskriminering

1957 var Gloria Ray 14 år och en elev med utmärkta betyg, som skulle läsa vidare i high school. Problemet var att hon var svart och bodde i den amerikanska sydstaten Arkansas, och där rådde segregering mellan raserna.

Hennes väg genom utbildningssystemet är en del av den amerikanska historien. I Chicago där hon träffade en svensk student, gifte sig och flyttade till Sverige. På torsdagen föreläste hon på Malmö högskola.  

Klarinettkonsert uruppförs

Går det att prata och spela klarinett samtidigt? Idag kan man höra så nära man kan komma. Då uruppförs Sven David Sandströms klarinettkonsert specialskrivet för klarinettisten Martin Fröst i Malmö konserthus. Det är en tolkning av Gunnar Ekelöfs diktverk Mölna elegi. I det något annorlunda framförandet både spelar och läser Martin Fröst.

Nytt på BUFF

I dag startade Screen, barn och ungdomsfilmfestivalens, nyaste tillskott i festivalen. Det är en speciell ungdomssatsning med seminarier, föredrag och filmvisningar för att locka in unga människor i filmvärlden.

Snart slutborrat i Citytunneln

Snart är den första av Citytunnelns två borrmaskiner framme vid slutmålet. Redan om ungefär två veckor ska tunnelborrmaskinen Anna komma fram vid Malmö C. Det är två månader tidigare än beräknat.