Örnsköldsvik

Missnöje när tingsrätten blir tingsställe

De tingsrätter i Norrland som tidigare hotats av nedläggning blir kvar, däribland Ångermanlands tingsrätt, men tingsrätten i Örnsöldsvik görs om till ett tingsställe – utan fast personal. 

De anställda i Örnsköldsvik kommer att erbjudas jobb i Härnösand. Rättegångar kommer att hållas i Örnsköldsvik kommer att hållas ungefär två dagar i veckan, men då får personalen resa upp från Härnösand. Arne Skoog, rådman i Örnsköldsvik är besviken.

– Ja, för vi har sett positivt på det här tidigare. Bland annat att man nu ska installera ny teknik som kostar mycket pengar och då har vi tänkt att det gör man inte om det inte kommer att bli en framtid för den här tingsrätten. Vi trodde att kansliorten som sådan skulle få vara kvar, säger Arne Skoog.

Ylva Johansson, som är rådman och chef för hela Ångermanlands tingsrätt, är glad att regeringen nu har lämnat besked och att tingsrätten som sådan blir kvar och hon kan också se fördelar med att personalen nu blir samlad i Härnösand.

– Jag tror att man kan bedriva en effektivare verksamhet om man är på ett ställe. Man blir inte lika sårbar.

Så det här är ett bra beslut?

– Det är inte eftersträvansvärt att ha tingsställe egentligen – att vi ska behöva resa – så att det är både och. Det är ju en hel del mål som kommer från Örnsköldsvik. Vi har god kompetens däruppe. Det är risk att vi förlorar duktiga medarbetare, säger Ylva Johansson som är lagman och chef för Ångermanlands tingsrätt.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se