Våldet mot kvinnor ökar i Afghanistan

När talibanrörelsen störtades talades det mycket om det kvinnoförtryck som varit i Afghanistan. I en rapport från landets människorättskommission sägs nu att våldet ökar mot kvinnor.

President Hamid Karzai har vädjat till religiösa ledare att uppmana folk att sluta med kvinnomisshandel, tvångsäktenskap och barngiftermål.

Vår korrespondent träffade slagna kvinnor på ett av landets få kvinnohus.

Mardrömmen för denna 22-åriga kvinna, jag kallar henne Faria, började när hon som 14-åring kidnappades av en man som sen tvingade henne till giftermål. Då började också en daglig misshandel.

Faria berättar om sadistisk tortyr och svår misshandel, med brutna ben och blod som kom rinnande ur öronen. Hur hon en gång nära döden hamnade på sjukhus i två och en halv månad. Farias fall är extremt, men experter är eniga om att våld mot kvinnor är mycket vanligt i fattiga, kulturellt konservativa och krigssargade Afghanistan, och en ny rapport säger att kvinnovåldet ökar.

Genom alla åren av misshandel greps Farias man bara en gång av polis, men släpptes snabbt sen han betalt en muta. Till slut flydde hon sedan en granne varnat att mannen planerade att mörda henne den kvällen, att han redan grävt en grav åt henne. Sina två småbarn tvingades hon lämna kvar. 

Nu är Faria i relativ säkerhet på ett av de få kvinnohärbärgena. Vakter med Kalasjnikovs utanför behövs, Farias man letar efter henne, hon är säker på att han tänker döda henne.

Terapeuten Shabibi Halimi säger att behovet av kvinnohärbärgen är enormt, inte minst ute i provinserna. Och det behövs mer information. Många kvinnor tror att de måste acceptera att de blir slagna.  

Faria har under hela intervjun uttryckt sig självsäkert och behärskat. Men hon bryter samman när hon talar om sina två små söner, tre och 1,5 år gamla. De är kvar hos maken. Hon tvivlar på att hon någonsin kommer att se dem igen.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se