MALMÖ

Skottlossning mot lägenhet

Polisen knackar nu dörr i det område i Malmö, där en lägenhet blev beskjuten. Lägenheten tillhör en åklagare som arbetar med organiserad brottslighet, men han var inte i lägenheten vid skottlossningen.

Polisen har fortfarande inga spår efter den eller de som i natt sköt mot en lägenhet i Malmö. Lägenheten har anknytning till chefsåklagare Mats Mattsson vid Ekobrottsmyndigheten, som bland annat lett utredningar kring kriminella mc-gäng. Mattsson var inte i lägenheten för tillfället.

- Vi jobbar efter ett brett scenario för att få fram motiv och gärningsman. Huruvida åklagaren äger lägenheten eller har bott där låter jag vara osagt. Men han har en viss koppling till lägenheten, säger Stina Karlgrund, kommissarie på Skånepolisen.

Polisen är förtegen med detaljer och ska under dagen hålla ett stort antal förhör, och spaningsledaren Tommy Lindén säger att det är för tidigt att säga att skottlossningen var riktad mot åklagaren.

- Det är väl starkt att dra slutsatser av det lilla material vi har. Vi jobbar brett och förutsättningslöst, säger Tommy Lindén.

Lägenheten ägs av en åklagare men det var en annan person med anknytning till familjen som fanns i lägenheten när skotten avlossades, strax före klockan ett, natten till fredagen. Ingen människa skadades vid skottlossningen.

Åklagare Mats Mattsson själv har varit mycket sparsam med kommentarer idag, men säger så här om vad den här typen av händelser har för betydelse för rättsväsendet.

- Rättsväsendet kommer inte att ge upp, utan kommer bara att bli bättre. det här är inget man kommer att finna sig i, säger åklagare Mats Mattsson.

Skånepolisen har nu skärpt säkerheten kring vissa poliser och åklagare.

- Vi tittar nu över om det finns fler hotbilder, säger Eva Årestad Radner, länspolismästare i Skåne.

- Jag ser en kuslig utveckling. Vi vet ännu inte riktigt vad som hänt. När man riktar hot och våld mot dem som arbetar inom rättsväsendet så är det en fara för demokratin, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

– Det var en person som ringde och sa att någon hade skjutit in genom ett fönster, i nuläget har vi inte hittat vem som kan ha skjutit, berättar Lars Karsten, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.