LOMMA

Stena köper kommunalt bostadsbolag

Det blir Stena Fastigheter som tar över när Lomma kommun säljer ut alla sina aktier i det kommunala bostadsbolaget LFAB.

Det beslutade kommunfullmäktige vid sitt möte på torsdagskvällen. 285 lägenheter i Lomma säljs och kommunen kan vänta sig att få in omkring 125 miljoner kronor från försäljningen.

– Vi hade en process där vi skulle värdera företagens förmåga att leva upp till de krav vi ställde om att vara en bra förvaltare och utveckla hyresrätten och då var Stena de som uppfyllde de kraven bäst, säger Thomas Håkansson (m), kommunstyrelsens ordförande i Lomma.

Att kommunen skulle sälja Lomma Fastighets AB beslutade kommunfullmäktige redan för åtta år sedan. Men sedan kom den så kallade stopplagen emellan, vilket gjorde försäljningen omöjlig.

Men när den nya regeringen slopade stopplagen för omkring ett år sen tog Lomma upp affären igen. På torsdagen beslutade en enig fullmäktige att Stena Fastigheter vann kampen bland 16 ursprungliga anbud.

Även Conny Bäck (s) är idag nöjd, trots att hans parti varit emot utförsäljningen från första början.

– Vi tycker egentligen att de här bolagen ska vara kvar i kommunal ägo men när vi har röstat om det och fått stryk har vi sedan varit med och försökt hitta den bäste köparen och det tror vi att Stena är, säger han.

Stena Fastigheter Malmö AB tar över Lommas kommunala bostadsbolag från den 1 maj.

– Vi har en stor vilja och en stor öppenhet och vi har presenterat oss som ett samhällsnyttigt bostadsbolag och jag tror att de kände att vi var en part som man kände förtroende för, säger Kjell Åkesson, vd för Stena Fastigheter i Malmö.