Blodgivare sökes

Stockholms läns landsting och sjukhusen där har haft stor brist på blod och från ansvarigt håll har det talats om att operationer skulle kunna ställas in och att liv kunde vara hotade.

För att hjälpa till har blodcentralen i Västerbottens län skickat blod men nu behöver man fylla på sitt eget lager för att klara påskhelgen det säger Eva Lassen överläkare och ansvarig för tappningsverksamheten vid blodcentralen på Norrlands universitetsjukhus i Umeå:

- Vi har från blodcentralen i västerbotten kunnat hjälpa till och förse dom med lite blod, så att vi har faktiskt blivit lite oroliga för vårt eget blodlager.

Blodcentralen i Västerbottens läns landsting har tidigare haft det gott ställt med blod i sitt blodlager och särskilt efter julhelgen så har det sett bra ut det säger Eva Lassen till P4 Västerbotten.

- Vi har haft det väldigt bra här tiden efter jul. Men nu som sagt närmar sig påsken och vi känner att vi skulle behöva fylla på vårt lager för att klara påsken själva och kanske hjälpa till ännu mer med storstädernas blodförsörjning.

Blodcentralens hjälper alltid till i den mån man kan men det ska alltid finnas blod för att klara sin egen verksamhet det säger Eva lassen

- vV hjälpte ju till med den förmåga vi hade, vi vill ju aldrig ställa våra patienter utan blod heller. Men det är ju frågan vad man tycker är normallager och inte, så här skrapar man ju lite för att hjälpa till, det säger Eva Lassen.

Det är blodgivare av alla sorter som blodcentralen behöver, men särskilt blodgivare med blodgruppen A och O eftersom de flesta patienter har A och O det säger Eva Lassen.

Att det inför storhelger kan behövas mer blod än i vanliga fall har sin förklaring:

-Dels för att blodcentralerna inte har öppet för tappning på storhelger och dels för att många åker hem och iväg till släkt och vänner och att risken för trafikolyckor ökar då förstås, det säger Eva Lassen.