PENTAGONRAPPORT

"Inget samband mellan al-Qaida och Saddam Hussein"

En ny rapport från USA:s försvarsdepartement Pentagon visar att ett av president Bushs främsta argument för att gå till krig mot Irak inte stämde med verkligheten. Det fanns inget direkt samband mellan terrornätverket al-Qaida och Iraks förre diktator Saddam Hussein, visar den nya rapporten.

Fem år efter USA:s anfall mot Irak, så konstaterar det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon att terrornätverket al-Qaida inte hade något samarbete med den irakiska regimen.

Den nya studien bygger på mer än 600 000 irakiska dokument och tusentals timmar av bandade förhör med medarbetare till den förre diktatorn Saddam Hussein.

President Bush har ju tidigare hävdat att den dåvarande irakiska regimen hade koppling till al-Qaida, som stod bakom terrorattacken mot USA den 11 september 2001.

Sambandet med al-Qaida var ett bärande argument när Bush-administrationen beslutade att angripa Irak 2003. Men försvarsdepartementets slutsats är alltså att det argumentet inte hade någon täckning.

Tidigare har 11 september-kommissionen i USA kommit fram till samma slutsats, men det här är första gången som Pentagon slår fast att sambandet saknas, och slutsatsen får extra tyngd genom att den bygger på det mest omfattande faktaunderlaget hittills.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se