Ljungby

Kommun stoppar inte Fridtuna ägg

Ljungby kommun avvaktar med att ingripa mot äggproducenten Fridtuna Ägg, trots beslutet i Högsta domstolen, som innebär att företagets hönsburar strider mot djurskyddslagen.

Högsta Domstolen har beslutat att inte ta upp den fällande hovrättsdomen mot Gunnar Petersson på Fridtuna Ägg, det har Sveriges Radio Kronoberg rapporterat tidigare. Det är kommunens ansvar att se till att lagen följs, men miljöchefen vill avvakta.

Djurskyddslagen kräver att höns i bur ska ha tillgång till sittpinne, rede att värpa i, och ströbad. Saknas de här bekvämligheterna, så får burarna inte användas. HD:s beslut på torsdagen kan vara slutpunkten på en lång och segdragen utfasning av de olagliga burarna, som inleddes 1987 när dåvarande statsministern Ingvar Carlsson lovade Astrid Lindgren på författarinnans 80-årsdag, att burarna skulle bort. Men så blev det inte. Istället kom den inredda buren.

Ljungby kommun har nu möjlighet att sätta punkt för den oinredda buren, genom att tvinga Fridtuna ägg att sluta använda de olagliga burarna. Men Alf Karlsson, miljöchef på Ljungby kommun, är inte beredd att stoppa verksamheten direkt.

-Det är ju vår bedömning att det här var djurplågeri en gång i tiden. Vår bedömning har ifrågasatts av olika rättsinstanser. Även Jordbruksverket och Djurskyddsmyndigheten, som en gång har satt de här reglerna, har ifrågasatts av olika juridiska ombud. Det är en mycket kontroversiell fråga, så vi får gå igenom detta igen, säger Alf Karlsson.

Men nu har ni svart på vitt att verksamheten bör stängas, varför slår ni inte till direkt?

-Vi har fått de här uppgifterna idag och vi måste se till att vi gör rätt. Vi måste ha en viss tid för att se till att handläggningen utförs på rätt sätt, säger Alf Karlsson, miljöchef på Ljungby kommun.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se