Vanligt med onödiga ambulanslarm

Allvarligt skadade och sjuka riskerar att bli utan snabb hjälp eftersom personer som egentligen inte behöver det ändå kallar på ambulans. Det är ett vanligt problem som är svårt att komma åt menar ambulanssjukvårdens chef Per Andersson. Han berättar att de flera gånger i veckan åker på onödiga larm.

Missbruk av ambulanssjukvården är ett vanligt problem och det kan fördröja en utryckning till en svårt sjuk person.

– Det kan ju leda till att en svårt sjuk patient får vänta för länge, och i extrema fall skulle det ju kunna leda till patientskada och eventuell död, säger Per Andersson

För ett helt uppenbart falsklarm kan ambulanssjukvården kräva ersättning, men annars kostar det ingenting att åka ambulans i Uppsala län. Orsakerna till de onödiga utryckningarna varierar.

– Alltifrån att personer till exempel har dåligt med pengar och tycker att det är billigare med ambulans än taxi, till att sjukvårdsinrättningar delvis av okunskap kanske tar en ambulans före en sjukresa.

– Det finns gånger när vi kommer med en ambulans till en adress och den som har ringt efter oss står med en packad väska vid grindhålet och kliver in och sitter i bilen...

Det är svårt att hitta ett system för att hindra personer att larma även då det inte behövs. Och det omvända problemet är lika stort - att patienter som skulle behöva ambulanssjukvård åker privat till akuten. Nu vill ambulanschefen Per Andersson informera allmänheten - för att få rätt patienter att larma ambulans.

– Vi har föreslagit landstinget att man ska ha en informationsbroschyr om landstingets verksamheter som går ut till allmänheten några gånger per år.


Christine Odén
christine.oden@sr.se