Jukkasjärvi

Granne till ishotellet emot utbyggnad

Ishotellet i Jukkasjärvi har haft besöksrekord i februari. Och nu har ishotellet planer på att utvidga sin verksamhet. Men planerna kan kraftigt försenas på grund av ishotellets granne, Holger Torneus, som inte alls tycker om förslaget.

Holger Torneus bor i Jukkasjärvi, granne med ishotellet. Och han är inte glad över ishotellets planer på att utvidga verksamheten med ett nytt hotell.

– Ja, det är ju fruktansvärt, det är redan nu alltför stort det här, och då ska dom göra det ännu större, det finns redan så mycket störningar med det hela, säger Holger Torneus.

Besöksrekord
Det är nu 18 år sedan ishotellet startade sin verksamhet och sedan dess har det kommit människor från hela världen för att bo och titta på ishotellet. I år har det varit besöksrekord, 3000 fler gäster har besökt Jukkasjärvi och ishotellet än normalt.

Problem för djuren 
Nu har ishotellet lämnat in en ansökan till Kiruna kommun om att få utvidga sin verksamhet. Holger Torneus, som arbetar med boskapsdjur, säger sig ha mycket problem med djuren på grund av ishotellet.

– De håller ju ofta på med fyrverkerier, jag har tidigare fått nödslakta en ko som hade trampat sönder sitt juver när de höll på med fyrverkerier, säger Holger Torneus.

Beklagligt 
Den händelsen är också polisanmäld enligt Torneus, som även tagit kontakt med Mats Lahti, miljöchef på Kiruna kommun. Mats Lahti tycker det är beklagligt att djur blir skadade på grund av firande på ishotellet.

– Ja att de blir skadade och stressade av ishotellet det är ju inte alls bra, vad jag känner till så har det förekommit vid två tillfällen de senaste fyra eller fem åren, säger Mats Lahti.

Yngve Bergqvist som är ishotellets vd vill inte ställa upp på en intervju om dom nya byggplanerna.

Peder Idivuoma
peder.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio