Kritik mot kommentarer på nätet

Vilka åsikter som helst kan framföras, då läsare ges möjlighet att kommentera händelser och artiklar på tidningars hemsidor. En del tidingar har inte någon som helst förhandsgranskning av det som hamnar på hemsidan och sedan kan läsas av alla. Arne Höök, som är ansvarig utgivare för Dala Demokraten, ser det som ett bevis på att läsarna verkligen bryr sig om nyheter, som de läser.

Dalatidningarna har olika syn på vad som egentligen får skrivas, när nyheter kommenteras av deras läsare. Och om det ska granskas  innan det läggs ut på nätet.
– Jag tror att många reagerar när de läser en nyhet och vill uttrycka det på något sätt, säger Arne Höök.
400 debattörer
Dala Demokraten har ungefär 400 registrerade debattörer på sin hemsida. 
Till skillnad från Dalarnas Tidningar så väljer Dala Demokraten att granska sina kommentarer först efter att de är publicerade. I praktiken kan vem som helst, som är registrerad på hemsidan, skriva vad som helst i en kommentar.
Inom media finns annars flera regler som måste följas vid publicering av material.  En sådan är att någon som är misstänkt för brott, ska ses som oskyldig till dess att en domstol sagt sitt.
Mord väckte känslor
Artiklarna om flickmordet i Mora har fått många kommentarer på Dala Demokratens hemsida.  Många reagerar där på den 19-årige misstänkte gärningsmannen. Bland annat skriver signaturen förälder, att man ska stänga in den misstänkte gärningsmannen och låsa och slänga nyckeln. En annan skriver att ”hade vi haft dödsstraff hade mördaren, inte den oskyldiga flickan, varit död idag”
– De artiklarna blev sedan borttagna från nätet, säger Arne Höök. En skillnad mot vanliga insändare i papperstidningen är att dessa kontrolleras och redigeras först.
En av dem som är kritisk till att kommentarerna granskas först i efterhand är förre pressombudsmannen Per-Arne Jigenius.
                                   peter.a.johansson@sr.se