Forskare efterlyser vårtecken

Vårtecken redan i januari och blommande hassel i mitten av mars... Nu vill forskare ha allmänhetens hjälp att kartlägga hur växter påverkas av ett förändrat klimat.

På en nystartad hemsida på Internet kan alla rapportera in sina vårtecken. En av initiativtagarna till projektet är skogsforskaren Ola Langvall på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han hoppas på många svar från alla som ser vårtecken i naturen. 

-Det är den stora mängden av rapporter som gör att vi kan få ett bra underlag för det här, säger Ola Langvall.

Vårtecken är något som de flesta hittar då och då. Men nu kan man alltså rapportera sina iakttagelser, och på så sätt även hjälpa vetenskapen lite på vägen. Svenska fenologinätverket är en forskargrupp som skapades just för att dokumentera hur årstiderna förändras genom åren. De satsar nu särskilt på blomväxter, för att se hur de påverkas av det förändrade klimatet. Ola Langvall håller till i Asa och i vid en promenad i skogen utanför, hittar han själv många gröna knoppar och andra vårtecken.

-Här finns hägg som börjar bli gröna. Det är verkligen på gång nu. Det finns också hassel som är i full blom, säger Ola Langvall.

Hemsidan har bara varit öppen för rapportering i några dagar, men redan nu finns det över 100 iakttagelser, som redovisas med prickar på en Sverigekarta. Genom att få veta när växterna slår ut på olika ställen i Sverige, kan forskarna följa vårens gång.

-Det kan ju vara extra spännande för oss kronobergare, eftersom det här är ett arv från Linné. Vi fortsätter i hans anda, säger Ola Langvall, skogsforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Här är adressen:
http://vartecken.nu/


Karolina Lek
nyheter.kronoberg@sr.se