ishockey

Livs ribba räddade HV71

Ett straffslag i ribban med fyra minuter kvar. Mer marginal än så hade inte HV71 när man vann andra kvartsfinalen mot Skellefteå.

HV71 vann matchen med 2-1 och har nu kvitterat till 1-1 i matcher.

-Jag har varit förbannad på mig själv i två dagar nu sedan första matchen. Det är viktigt att kunna bearbeta sånt för att kunna använda det som energi, sade HV:s Per Ledin.

Första kvartsfinalen i tisdags vann Skellefteå något överraskande med 2-1. Match nummer två blev också jämn, men denna gång var det seriesegraren HV som drog längsta strået.

-Nu känns det som att det börjar om igen, nu är första matchen glömd, sade Per Ledin efter matchen.

HV känns fortfarande ganska långt från toppformen. Om inte laget hittar en växel till kan slutspelet bli tufft för en av de stora guldfavoriterna.

-Jag har själv haft ”Perra” Johnsson som tränare, så jag vet hur bra han är på att få ihop ett lag och gjuta mod i sina spelare. Jag är inte ett dugg förvånad att Skellefteå ställer till stora problem för oss, sade Ledin.

Matchens rytm blev lite sönderryckt av utvisningar. Spelarna och domare Christer Lärking verkade inte riktigt överens om bedömningsnivån.

SAIK skapade en del chanser i power play, men i spel fem mot fem visade HV bäst fart och fantasi. Hemmalaget kändes trots allt en klass bättre.

-Vi gjorde en perfekt laginsats och vann matchen. Om vi gjorde en bra match eller inte spelar ingen som helst roll. Det är bara segrar som räknas nu, inget annat, sade Ledin.

HV lyckades inte fullt ut med sitt spel i numerärt överläge, men lagets båda mål kom ändå i power play.

1-0 satte Johan Davidsson via SAIK-backen Fredrik Lindgrens klubba.

-Lite turligt kanske, men i gengäld känns det som om vi haft en del otur i andra situationer i de här två matcherna. Sådant jämnar alltid ut sig, sade Davidsson.

2-0 kunde Per Ledin slå in i öppet mål efter att Martin Thörnberg gjort ett fint förarbete.

-Thörnberg gjorde hela jobbet där, det var bara att lägga in den. Thörnberg var för övrigt den som gick i bräschen för hela laget i dag, sade Ledin.

HV hade ledningen med 2-0 efter två perioder och borde kunnat knyta till i tredje. Men bortalaget höll upp tempot bra i slutperioden och lyckades skapa press mot Stefan Liv.

Thomas Larsson tryckte in en retur till 2-1 med sexton minuter kvar.

Och med fyra minuter kvar kom den stora kvitteringschansen, när Mikael Renberg blev hakad i friläge och fick straff.

Renberg tog själv hand om straffen, men missade med minsta möjliga marginal. Pucken tog i ribban och studsade ner. Domare Lärking behövde ta hjälp av videobedömning innan han kunde döma bort målet.

Staffan Runemo/TT