Kanada

Medaljer som värmde i vinterkylan

Igår var Arctic Winter Games sista tävlingsdag på skidor, och Sápmi kammade hem ett guld och fyra silver på gårdagens tremanna stafett.
– Det här är den bästa medaljen eftersom alla tre har tagit den, säger Öyvind Eriksen, som har två medaljer sedan tidigare.

Sista tävlingsdagen under Arctic Winter Games i Yellowknife i Kanada bjöd på stafetter. En dag försenat och uppskjutet en halvtimme på grund av kylan så blev det trots allt en lyckad tävlingsdag för Sápmi.
Stämningen var hög bland publiken och Team Sápmis fotbollstjejer hejade på stafettlagen med den samiska flaggan bredvid spåren.

Medaljen värmde
Minus 19 grader och sol. Trots kylan hade Sápmis medaljörer det varmt om hjärtat. En av silvermedaljörerna i herrarnas juniorklass, Viktor Lund Mikko, frös, men det brydde han sig inte om. Silvermedaljen värmde.

– Ja, den värmer mycket, hjärtat, sa Viktor Lund Mikko efter loppet.

”Det duger i krig”
Men alla var inte lika nöjda. Stafettlaget som bestod av Viktor Linder, Per Inge Lindi och Viktor Lund Mikko, hade slagit vad innan tävlingen. Om Viktor Linder skulle växla som etta skulle han få 1000 kronor. Och det såg bra ut i början av loppet, men höll inte hela vägen.

– Det gick bara fort i början, en kilometer ungefär, det var Rysslands bästa klassiska skidåkare så det var kört redan från start, säger Viktor Linder, som i alla fall lite nöjd med silvermedaljen.

– Det duger i krig, avslutar Linder och skrattar.

Skidtävlingarna på Arctic Winter Games är nu över, och Sápmi fick totalt 16 medaljer.

Per-Josef Idivuoma
per-josef.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio