Larv klonar sig själv för att lura rovdjur

Om man inte är stor och stark så gäller det att vara liten och fiffig. Den lilla larven till havsdjuret Sand dollar kan klona sig själv när fara hotar.

Skall man fly eller illa fäkta när fara hotar? Den pyttelilla planktonstora sjöborrelarven av släktet Dendraster excentricus har hittat ett finurligt alternativ. När fiskar närmar sig och hotar att äta upp larven så delar den helt enkelt på sig.

Vanligtvis simmar de små larverna omkring i vattnet tillsammans med plankton och andra smådjur innan de förvandlas till färdiga platta små djur på havets botten. I vattnet är de lätta offer för hungriga fiskar. Men forskarna vid University of Washington i USA har visat att när larverna känner av signalämnen från fiskar som närmar sig så klonar de sig själva.

De två nya larverna blir dessutom mindre än ursprungslarven. Genom att bli både små och fler tror forskarna att larvernas överlevnad ökar.
Däremot kan larverna kan inte avgöra om just den fisk som närmar sig är farlig för dem eller inte, så det kan räcka med att vilka fiskar som helst finns i närheten för att larverna skall dela sig. Däremot kan larverna kan inte avgöra om just den fisk som närmar sig är farlig för dem eller inte.

Att larver till havsdjur kan klona sig själv är inte nytt. Även larver till sjöborrar och sjöstjärnor som hör till samma släkte som den lilla klonande larven kan dela sig. Men det här är första gången man visat att ett djur klonar sig själv för att skydda sig inför hotande fara.

Studien publiceras idag i tidskriften Science.

Katarina Franck