Fredagen den 14 mars

Dagen Pi som i 03.14...äntligen hade jag som ofta virrar till det med datum en chans att komma ihåg och få det rätt. I morgonstudion mötte jag bland annat Norrbottens bästa unga säljare - Sara Nordström, prisbelönt under UF-mässan. Och höll på att bli värvad som performance-artist under Riksteaterns satsning Open Jam.

Det drar ihop sig till final i melodifestivalen. Känns som målgång på ett långdistanslopp. Gillar du inte schlager kan jag tänka mig att den utdragna processen känns som en mara i dubbel bemärkelse.

Jag laddar dock för finalen och gläder mig åt att vår expert Bengt-Urban tror att en låt som bröderna Rongedahls vinner på att det även är en expertjury involverad - men att Chister Sjögrens låt förlorar på grund av samma orsak.

Sen har ett uttalande av programledare Luuk gjort mig rejält nyfiken. Under festen igår kväll nämnde han för SR:s reporter att förra årets sånginsats av Tomas Andersson Wij var början på en tradition.

Andersson Wij framförde sin egen version av Carolas Evighet...ensam med sin gitarr på en upplyst scen. Faktist det enda jag kommer ihåg från fjolårets final. Så nu är frågan...vilken artist framför vilken låt i år? Vild gissning: Cajsa-Stina Åkerström framför Björn Skifs: Det blir bara värre framåt natten.

I riksteaterns satsning Open Jam har man chans att vara kreativ på scenen...i 3 minuter, vilket även är längden på låtarna i Melodifestivalen. Men där slutar likheterna så vitt jag förstår. Open Jam ska stimulera lokala ännu icke-etablerade artister till kreativa scenuttryck...utan att det för den skull handlar om talangjakt eller tävling.

I kvällens föreställning i Luleå finns utrymme för ännu några akter. Jon föreslog att jag hjular. Det kan jag göra...bara han samtidigt läser poesi. Performance à la morgonredaktionen i  P4. Tveksamt om det någonsin blir verklighet men tanken är intressant.

Säkert kort är dock att vi är tillbaks måndagmorgon i Radio Norrbotten. Trevlig helg! Lena