Valet i Iran

Unga iranier desillusionerade

Det är parlamentsval på fredagen i Iran, ett val som väntas stärka de konservativa eftersom hundratals reformvänner uteslutits ur valprocessen. Den statliga televisionen uppmanar folket att gå och rösta och säger att valdeltagandet väntas bli 70 procent, en siffra som ifrågasätts av bedömare och unga människor som säger att de är desillusionerade.

– Varför skulle jag rösta. Det förändrar ingenting.
– Jag har inte tålamod att vänta i ytterligare ett decennium.

Två unga röster i Iran som båda vill vara anonyma. Båda är välutbildade och engelsktalande och båda hoppades på den reformvåg som leddes av den förre presidenten Khatami. Nu tycker de att det konservativa prästerskapet har förstört deras framtidsutsikter, och de är inte beredda att viga sina liv åt en tveksam tillvaro som politiskt aktiv opposition.

– Vår föräldrageneration har redan betalat ett högt pris, som de säger.

Över hälften av Irans 70 miljoner invånare är under 30 år och medan studenterna tidigare stod i centrum för protester och krav på reformer är många av dem idag desillusionerade.

Trots ett utbrett missnöje i Iran med president Ahmadinejads ekonomiska politik och den 19-procentiga inflationen i landet, kommer de konservativa att stärka sin ställning efter dagens parlamentsval. Reformvännerna marginaliseras och de Ahmadinejadtrogna skyller inflationen på omvärlden och de internationella sanktionerna mot Iran.

Men inflationen är en känslig fråga. När jag intervjuade unga människor på en marknad om prisökningarna, greps jag av polisen, trots att jag hade alla formella tillstånd från det så kallade vägledningsministeriet, med faxade kopior till berörda myndigheter. Mitt brott bestod i att jag ställt en fråga om inflationen och på tillståndet står att jag har rätt att tala med folk på gatan om valet.

Efter två och en halv timmar på olika polisstationer släpptes jag mot att jag skrev under ett papper där det bland annat stod att jag hade behandlats väl av polisen. Men innan jag stoppades, hann det nygifta unga paret som jag intervjuade säga att de inte tänkte rösta.

Mahmoud är elektriker, Zeinab hemmafru. Hon säger att regeringen inte har gjort något för oss fattiga så varför skulle jag rösta på dem, Mahmud säger att reformkandidaterna är maktlösa och att de ändå kommer att stoppas av de konservativa.

Cecilia Uddén, Yazd Iran
cecilia.udden@sr.se