Ingen anmälan trots falska anklagelser

Bergteamet kommer inte att lämna in någon anmälan om förtal då det gäller dom falska anklagelserna om att företaget medvetet skulle fuska med bergförstärkningen i LKAB:s gruva i Kiruna.

- Vi kommer inte att göra någon förtalsanmälan. Men vi är väldigt glada att det är bekräftat att det arbete vi har gjort håller den kvalité vi förväntas göra, och att vi har fullt förtroende ifrån vår beställare LKAB, säger Christer Gyllengahm VD för Bergteamet som bland annat arbetar med bergförstärkning.

Eftersom anklagelsen var anonym att Bergteamet fuskade med arbetet att förstärka berget i Kirunagruvan, finns inte någon person att anmäla för förtal.

Den polisanmälan som företaget själva gjorde är också nedlagd eftersom sabotage inte kunde styrkas. Nu vill Christer Gyllengahm lägga händelserna bakom sig.

- Vi kommer inte att fortsätta utreda, vi har inget namn, vi har egentligen ingen aning om exakt vem det här är, man kan ju alltid gissa och spekulera.

- Varför den här personen har gjort så vet vi inte. Det sägs att han har något emot oss men det vet vi inte med säkerhet. I och med att det inte finns någon som klivit fram och tagit på sig ansvaret kommer vi inte fortsätta någon utredning, vi vill lägga det här bakom oss. Och det är bekräftat att de gör ett bra jobb, det är det viktigaste.

I LKAB:s gruva i Kiruna arbetar cirka 70 personer från Bergteamet med att driva orter och förstärka dessa. Christer Gyllengahm framhåller att om det skulle fuskas med förstärkningsarbetet skulle det utsätta dem själva för fara.

- Våra killar som vistas under jord, varför skulle de fuska med något som skulle utsätta dem föra fara?

- Vår platschef i Kiruna, som nu blev beskylld för att ha varit delaktig i det här, han har sin egen son som arbetar under jord, säger Christer Gyllengahm.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se